5 Ekim 2014 Pazar

Ek gıda meselesi

Evet malum WHO 6 aydan sonra temel gıda anne sütü kalmak koşuluyla katı gıdaya geçmeyi öneriyor. Bu önerinin ana amacı bebelerin damak tadının ve sindirim sisteminin farklı besinlerle tanışması. Anne sütü alan yavrular devamlı değişen süt tadından ötürü değişik tadlara zaten alışıklar ama tabiki sindirim sistemleri için direk kabağı öğütmek oldukça farklı bir deneyim olsa gerek. Bu ek gıda konusu da emzirme uyutma vs gibi bir çok konuda olduğu gibi farklı yaklaşımlarla dolu. Ben doğal ebeveynliği benimsemiş biri olarak bazılarınız için "amma da takıntılı" sınıfına giren bir anneyim (Maalesef çocuğunuz için sağlıklı bir şeyler yapmaya başladığınız an yapmayanların/yapamayanların hışmına uğruyorsunuz bu belkide bilinçaltında suçlu hissetmelerinden veya bunu onlara yapılan bir saldırı gibi görmelerinden dolayıdır kimbilir). Ben elimden geldiğince doğal şeyler sunmaya çalışıyorum ve bu tutumumun Defne'nin yarınlarına yatırım olacağına inanıyorum yani ne yapsam kardır diyorum. Eee nede olsa eski toprak deriz ya aslımda şunu demek isteriz doğal yaşamış büyütülmüş. İşte bende en azından temelinin sağlam olması için uğraşıyorum. Bu nedenle Defneye yedirdiğin herşeyin organik olmasını sağlamaya çalışıyorum (şahsen tarım bakanlığının sertifikalarına güveniyorum). 

An itibari ile Defne 8 ayını bitirdi. Tipik yemeği şu şekilde;

Kahvaltı: yumurta sarısı, keçi tereyağ, keçi büş peyniri, 1 kaşık üzüm pekmezi (pekmezi ayrı veriyorum hatta bazen peyniri de ayrı veriyorumki tadları ayırd etsin ama yumurta sarısını tereyağ ile eziyorumki yemesi kolay olsun)

Ana yemek: düdüklüde kuzu pirzola eşliğinde pişirilmiş sebzeler (fisslerin 2.5 litrelik düdüklüsünü çok tavsiye ederim) veya et suyuna tarhana benzeri çorbalar. Bu mamalara karbonhidrat için irmik yulaf veya bulgur ekliyorum(oldukça yoğun kıvamda hazırlayıp yanında su vermeyi tercih ediyorum). Bu aydan itibaren baklagillere ve haftada bir balığa başlıyoruz.

Meyve: elma armut vs gibi yumuşak meyveleri cam rendede ezerek veriyorum. 
Kuru kayısı ve kuru eriği hafif suda pişirip tel süzgeçten geçiriyorum. Bazen hipp veya elite marka organik meyve pürelerinden de veriyorum.

Yoğurt: Altın mandıra dan haftada bir çiğ süt alıyoruz ve yoğurdu kendimiz mayalıyoruz. İnek alıyorduk ama defne için keçiye geçeceğiz umarım tadına alışırız.

Muhallebi hiç vermedim. Pirinç ve pirinç unu vermedim vermeyi düşünmüyorum. İşlenmiş şekerden 2-3 yaşına kadar uzak tutmaya çalışacağım. Kemirmesi için şekersiz sert kurabiye yaptım ve benzeri tarifleri denemeye devam edeceğim. Gelişmeleri buradan paylaşırım. Bu biraz ciddi bir yazı oldu bir dahakine daha çok eğlence yüklerim :)

1 yorum:

  1. Hipp milupa gibi hazır meyve püreleri organik bile olsa şeker içerebiliyor dikkat!

    YanıtlaSil